حالت شب
  • Monday, 30 June 2025
هشدار جدی درباره تشدید خشکسالی و موج گرمای بی‌سابقه در اصفهان

هشدار جدی درباره تشدید خشکسالی و موج گرمای بی‌سابقه در اصفهان

 علیرضا عبدلی خبرنگار باخبرباش: استان اصفهان در روزها و هفته‌های اخیر با یکی از شدیدترین دوره‌های خشکسالی چند دهه گذشته مواجه شده است. کارشناسان اقلیمی و منابع طبیعی، این وضعیت را "بحرانی و بی‌سابقه" توصیف کرده‌اند. طبق گزارش‌های هواشناسی، دمای هوا در برخی مناطق مرکزی استان به بیش از ۴۷ درجه سانتی‌گراد رسیده است، در حالی که میانگین بارندگی سالانه استان نسبت به بلندمدت، کاهشی بیش از ۵۰ درصدی را نشان می‌دهد.
مصاحبه اختصاصی با کارشناس منابع آب در گفت‌وگویی که خبرنگار باخبرباش با مهندس علیرضا صادقی، کارشناس ارشد منابع آب و اقلیم، انجام داد، وی با لحنی هشدارآمیز به بیان ابعاد مختلف این بحران پرداخت:  «ما امروز با یک خشکسالی معمولی روبه‌رو نیستیم، بلکه با یک دگرگونی اقلیمی مواجه‌ایم. اصفهان دیگر در حال خروج از الگوی اقلیم نیمه‌خشک و ورود به اقلیم خشک و فوق‌خشک است. نه‌تنها میزان بارش کاهش یافته، بلکه پراکنش زمانی و مکانی آن هم کاملاً به‌هم خورده است.»
وی افزود:  «متأسفانه وضعیت زاینده‌رود نشان‌دهنده اوج بحران است. حوضه آبریز این رودخانه تقریباً خشک شده، چاه‌ها و قنات‌ها افت شدید سطح آب را نشان می‌دهند و این موضوع حیات بخش‌هایی از شرق اصفهان را با تهدید جدی مواجه کرده است.» تأثیر بر کشاورزی و معیشت مردم بر اساس آمارهای سازمان جهاد کشاورزی استان، بیش از ۶۰ درصد زمین‌های کشاورزی در نواحی شرق و جنوب استان به‌دلیل نبود آب، در فصل زراعی جاری زیر کشت نرفته‌اند. کشاورزان بسیاری برای تأمین آب حتی برای مصرف دام‌های خود دچار مشکل شده‌اند.
مهندس صادقی در این زمینه گفت: «کشاورزان ما از دیرباز با شرایط سخت آب و هوایی کنار آمده‌اند، اما الان وضعیت فراتر از طاقت آن‌هاست. این خشکسالی اگر ادامه پیدا کند، ما نه‌تنها با مهاجرت اجباری کشاورزان، بلکه با فاجعه‌ای اقتصادی و اجتماعی روبه‌رو خواهیم بود.» افزایش خطرات بهداشتی و زیست‌محیطی علاوه بر خسارات اقتصادی، موج گرما و خشکی بی‌سابقه خاک باعث افزایش آلودگی هوا، گردوغبار و افزایش مشکلات تنفسی در شهروندان شده است.
بیمارستان‌ها از افزایش بیماران قلبی و تنفسی در روزهای گرم اخیر گزارش داده‌اند. همچنین قطع مکرر برق ناشی از مصرف زیاد کولرها، و کاهش فشار یا قطع آب در برخی مناطق شهری به مشکلات مردم دامن زده است. درخواست مردم از مسئولان: اقدام فوری و بلندمدت شهروندان اصفهانی در تماس‌های متعدد با باخبرباش خواستار اقدام فوری مسئولان شده‌اند. یکی از شهروندان در تماس با تحریریه گفت: «ما دیگر نمی‌دانیم تابستان را چطور بگذرانیم. نه آب داریم، نه برق درست و حسابی، نه هوا برای نفس کشیدن. از مسئولان فقط وعده می‌شنویم.» پیشنهادهای کارشناسی برای مدیریت بحران در پایان گفت‌وگو، مهندس صادقی راهکارهایی برای مقابله با این بحران مطرح کرد: 1. اصلاح الگوی مصرف آب در بخش خانگی و کشاورزی 2. احیای منابع آب زیرزمینی از طریق جلوگیری از برداشت بی‌رویه چاه‌ها 3. اجرای طرح‌های انتقال آب با در نظر گرفتن ملاحظات زیست‌محیطی و اجتماعی 4. سرمایه‌گذاری در تصفیه و بازچرخانی آب برای مصارف صنعتی و شهری 5. آموزش عمومی درباره تغییرات اقلیم و لزوم صرفه‌جویی
خشکسالی و گرمای بی‌سابقه در اصفهان نه‌تنها یک بحران طبیعی، بلکه تهدیدی جدی برای حیات اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی استان است. اگرچه شرایط سخت است، اما با برنامه‌ریزی صحیح، همکاری مردم و اقدام جدی دولت، هنوز می‌توان جلوی وخامت بیشتر اوضاع را گرفت.
 
 

دیدگاه / پاسخ