حالت شب
  • Tuesday, 27 January 2026
کسری آب‌های زیرزمینی کشور به منفی ۱۶۰ میلیارد مترمکعب رسید

کسری آب‌های زیرزمینی کشور به منفی ۱۶۰ میلیارد مترمکعب رسید

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با ارائه آماری هشداردهنده، کسری آب‌های زیرزمینی کشور را رقمی معادل منفی ۱۶۰ میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: این بهره‌برداری بی‌رویه، عمق چاه‌ها را در برخی مناطق به ۲۰۰ متر رسانده و منجر به پدیده فرونشست زمین شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، عملیات بیابان‌زدایی در دو منطقه استراتژیک شهرستان‌های اصفهان و کوهپایه، با مشارکت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، شرکت شهرک‌های صنعتی استان، بخش خصوصی و خیرین با هدف تثبیت اکوسیستم و کاهش گردوغبار، در مجموع با تعهد احیای بیش از ۹۰۰ هکتار آغاز شد.فاز اول عملیات احیای اراضی بیابانی در کانون بحرانی دشت سجزی، به طور خاص در منطقه فساران شهرستان اصفهان، با وسعت ۱۵۰ هکتار و اعتباری بالغ بر ۸۵ میلیارد ریال کلید خورد. این منطقه به دلیل مجاورت با شهرک‌های صنعتی و اراضی شهری، از اولویت‌های اصلی مقابله با پدیده ریزگردها محسوب می‌شود.در شهرستان کوهپایه که به‌عنوان دروازه شمالی بیابان‌های استان و کانون اصلی بحران در نزدیکی کلان‌شهر اصفهان به شمار می‌رود، یک پروژه جامع با وسعت کلی ۷۵۰ هکتار در سه‌فاز عملیاتی خواهد شد. این پروژه که نقطه کانونی همکاری‌های بین‌بخشی است، نشان‌دهنده عزم جدی برای مهار فرسایش بادی در دشت‌های منتهی به اصفهان است.

کسری آب‌های زیرزمینی به منفی ۱۶۰ میلیارد متر مکعب رسیدحسن وحید، معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در آیین آغاز عملیات اجرایی پروژه‌های بیابان‌زدایی شرق اصفهان، لزوم مشارکت همگانی مردم، بخش خصوصی و خیرین در اجرای پروژه‌های زیست‌محیطی و منابع طبیعی را لازم دانست.وی با اشاره به اینکه دغدغه‌های زیست‌محیطی اکنون به یک مطالبه عمومی تبدیل شده، تأکید کرد که بحران‌های بزرگی نظیر دریاچه ارومیه، زاینده‌رود و حوزه‌های تالابی، همگی نتیجه این رویکرد نامناسب هستند و نیازمند یک عزم ملی برای اصلاح روش‌ها است.

وحید با ارائه آماری هشداردهنده، کسری آب‌های زیرزمینی کشور را رقمی معادل منفی ۱۶۰ میلیارد مترمکعب اعلام کرد و متذکر شد که این بهره‌برداری بی‌رویه، عمق چاه‌ها را در برخی مناطق به ۲۰۰ متر رسانده و منجر به پدیده فرونشست زمین شده است؛ فرونشستی که حتی آثار تاریخی اصفهان را تحت‌تأثیر قرار داده است. معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور خشک‌شدن تالاب‌ها و رودخانه‌ها بر اثر کمبود رطوبت را عامل اصلی تبدیل‌شدن آن‌ها به کانون‌های گردوغبار داخلی دانست و تصریح کرد که در حال حاضر بیش از ۱۴ میلیون هکتار کانون بحران گردوغبار در داخل کشور وجود دارد که نیازمند مدیریت فوری است.وی با ابراز خرسندی از اعلام آمادگی بخش صنعت برای تشکیل مجمع خیرین و مشارکت ۱۰ درصدی در پروژه‌های بیابان‌زدایی و مدیریت اراضی، این همکاری را گامی حیاتی در جهت عبور از وضعیت کنونی قلمداد کرد. وحید خاطرنشان کرد: وظیفه همگانی است تا با رعایت دقیق پیوست‌های زیست‌محیطی و دوری از بهره‌برداری مفرط، از سرزمین و منابع طبیعی برای آیندگان حفاظت کنیم و خبر از اعطای 10 میلیارد تومان اعتبار اختصاصی برای اجرای پروژه‌های بیابان‌زدایی در شهرستان کوهپایه داد. آغاز پروژه بزرگ ۶۰۰ هکتاری بیابان‌زدایی محمدعلی کاظمی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان نیز در این آیین از آغاز عملیات اجرایی پروژه‌های بیابان‌زدایی شرق اصفهان، از آغاز پروژه ۶۰۰ هکتاری برای مقابله با بیابان‌زایی و ریزگردها در شهرستان کوهپایه خبر داد.
 
کاظمی این طرح را نتیجه همکاری سه‌جانبه دولت، شرکت شهرک‌های صنعتی استان و یکی از هلدینگ های بزرگ فولادی شرق استان دانست و بر اهمیت مشارکت بخش خصوصی در حل بحران‌های زیست‌محیطی تأکید کرد.
مسئولیت اجتماعی ما حکم می‌کند ۱۰ درصد بیابان‌زدایی استان را بر عهده بگیریممحمدجواد بگی، مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان در ادامه با تأکید بر مسئولیت اجتماعی صنعتگران، از دوبرابر کردن تعهدات شرکت شهرک‌ها در حوزه بیابان‌زدایی خبر داد و اعلام کرد که هدف این مجموعه، بر عهده گرفتن حداقل ۱۰ درصد از عملیات بیابان‌زدایی استان است. وی افزود: این شهرک‌ها حدود ۱۵ هزار هکتار از اراضی ملی را در اختیار دارند و وظیفه اخلاقی و اجتماعی شرکت شهرک‌ها ایجاب می‌کند که برای جبران اثرات بهره‌برداری از منابع طبیعی، سهمی فعال در احیای سرزمین داشته باشند.بگی با بیان اینکه تفاهم‌نامه اولیه بیابان‌زدایی که ۷۵۰ هکتار بود، دوبرابر خواهد شد، تصریح کرد: امسال ۲۵۰ هکتار از این عملیات آغاز می‌شود و تا پایان سال حدود ۳۰ هزار اصله نهال تاغ با اعتباری بالغ بر ۸۵ میلیارد ریال کاشته خواهد شد. مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان گفت: برنامه‌ریزی ما برای سال‌های آتی، اضافه‌کردن ۵۰۰ و ۷۵۰ هکتار دیگر است تا در مجموع، ۱۰ درصد مساحت اشغالی شهرک‌های صنعتی را با بیابان‌زدایی کنیم.

دیدگاه / پاسخ