حالت شب
  • Friday, 11 July 2025
بهره‌برداری رسمی از سامانه انتقال آب دریای جنوب به اصفهان آغاز شد

بهره‌برداری رسمی از سامانه انتقال آب دریای جنوب به اصفهان آغاز شد

اصفهان_ایرنا_ بهره‌برداری رسمی از گام(فاز) نخست سامانه بزرگ انتقال آب دریای جنوب(عمان) به اصفهان، روز چهارشنبه آغاز شد.

به گزارش ایرنا، آیین بهره‌برداری از سامانه بزرگ انتقال آب دریا به اصفهان با حضور استاندار اصفهان، مدیرعامل پالایشگاه استان و دیگر دست‌اندرکاران این پروژه آغاز شد.

استاندار اصفهان در حاشیه آیین آغاز بهره‌برداری از این سامانه گفت: در یک رویداد تاریخی و پس از دو، سه دهه انتظار، آرزوی دیرینه مردم اصفهان محقق شد و پروژه انتقال آب به صنایع این استان به سرانجام رسید.

مهدی جمالی‌نژاد افزود: این پروژه که در ۲ مرحله اجرا می‌شود، می‌تواند نیاز آبی صنایع بزرگ اصفهان را تأمین کند و میزان فشار بر روی رودخانه زاینده‌رود را کاهش دهد.

استاندار اصفهان تصریح کرد: گام نخست پروژه شامل اجرای خط لوله ۸۰۰ کیلومتری، احداث مخازن، ایستگاه‌های پمپاژ و شیرآلات است که با تلاش بی‌وقفه همکاران و مجموعه آب منطقه‌ای، در مدت زمان کوتاهی به نتیجه رسید.

وی ادامه داد: در گام نخست، حدود ۷۰ میلیون مترمکعب آب به استان انتقال می‌یابد که معادل کل مصارف صنایع بزرگ اصفهان است و می‌تواند وابستگی آنها به زاینده‌رود را قطع کند.

جمالی‌نژاد بیان کرد: این پروژه نه‌تنها مشکل کم‌آبی صنایع اصفهان را حل می‌کند، بلکه گامی اساسی در راستای احیای زاینده‌رود محسوب می‌شود، زیرا وابستگی آبی حوزه صنعت استان به این رودخانه را از بین می‌برد.

استاندار اصفهان تأکید کرد: البته احیای زاینده‌رود، یک پازل چندبُعدی است و این پروژه، نخستین قطعه مهم آن است و با تکمیل گام دوم آن، تمام صنایع اصفهان تحت پوشش قرار خواهند گرفت.

وی همچنین این پروژه را جزو رکوردهای ملی کشور دانست و یادآورشد: این اقدام حاصل تلاش دولت‌های سیزدهم و چهارهم است که با شتاب زیاد و کار سه‌شیفته، به نتیجه رسید.

جمالی‌نژاد بیان کرد: البته اجرای پروژه‌های دیگری مانند ماندگان و کوهرنگ سه نیز با قوت در دست اجراست تا مدیریت منابع آب استان اصفهان بهبود یابد.

وی با تاکید به اینکه رسیدن آب دریا به اصفهان به معنای پرآب شدن زاینده‌رود یا تامین کمبود آب استان نیست، گفت: همچنان مدیریت مصرف و صرفه‌جویی آب جزو برنامه‌های ماست و پویش‌هایی مانند «شهروند مُروج و اصفهان منهای ۲۰» که هدف آن کاهش ۲۰ لیتری مصرف روزانه هر شهروند است، بطور جدی پیگیری می‌شود تا به حفظ منابع آبی کمک کند.

استاندار اصفهان ادامه داد: پروژه‌ای که امروز به بهره‌برداری رسید، نه‌تنها یک دستاورد بزرگ برای اصفهان بلکه گامی مؤثر در راستای توسعه پایدار استان با رویکرد «آب صفر و کربن صفر» است و امیدواری‌ها برای احیای زاینده‌رود و رونق صنایع موجود در اصفهان را افزایش می دهد.

به گزارش ایرنا، عملیات اجرایی مرحله نخست پروژه انتقال آب از دریای جنوب به استان اصفهان، مهر سال ۱۴۰۱ در ۲۴ نقطه با حضور ۱۴ پیمانکار و عملیات مرحله دوم آن، هفتم مهر سال ۱۴۰۲ با حضور رییس جمهور آغاز شد.

در مرحله نخست پروژه که امروز به بهره‌برداری رسید،۷۰ میلیون مترمکعب آب از خلیج فارس و در مرحله بعد، ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب از دریای عمان به استان اصفهان منتقل می‌شود.

گام نخست بهره‌برداری از سامانه بزرگ انتقال آب دریا به اصفهان از محل خط انتقال سیرجان _ کرمان (خلیج‌فارس) با خرید آب به‌دلیل ضرورت نیاز صنایع اصفهان زودتر آغاز شده است اما پروژه اصلی خط انتقال آب از دریای عمان به اصفهان همچنان برقرار و در حال تکمیل است.

به گفته مدیر پروژه، این سامانه تا حدود پنج سال دیگر کامل و مستقل می‌شود که در صورت تامین اعتبار مورد نیاز، این مدت به نصف می‌رسد و زودتر تکمیل می‌شود.

در مرحله جاری، پالایشگاه و صنایع شمال اصفهان از این آب بهره‌مند می‌شوند و در مرحله بعد و ظرف روزهای آتی، مجتمع فولاد مبارکه و صنایع جنوبی استان نیز به این منبع، دسترسی پیدا خواهند کرد.

پس از برقراری این دسترسی، روزشمار و ضرب‌الاجل قطع کلیه مصارف صنایع آب‌بَر استان به منابع سرزمینی و اتصال فوری آنها به آب دریا اعلام و مجدانه اجرا می‌شود.

به گفته مسوولان، اجرای این پروژه فقط با هدف تامین آب صنایع موجود در استان است و به هیچ وجه طرح توسعه واحدهای صنعتیِ آب‌بَر از طریق آن در دستور کار نیست.

خشکسالی از اصلی‌ترین مشکلات استان اصفهان است بطوری که زاینده‌رودبه طول بیش از ۴۰۰ کیلومتر در دهه‌های اخیر بدلیل برداشت‌های غیرقانونی در بالادست، انتقال آب به حوضه‌های دیگر، تراکم جمعیت و تا حدودی کاهش نسبی بارندگی‌ها، به یک رودخانه با جریان دوره‌ای، تبدیل و در پایین‌ دست، در برخی فصول بویژه تابستان با خشکی مواجه شده است.

دیدگاه / پاسخ