حالت شب
  • Wednesday, 09 July 2025
انتقال ۷۰ میلیون مترمکعب آب به اصفهان، زاینده‌رود را احیا نمی‌کند

انتقال ۷۰ میلیون مترمکعب آب به اصفهان، زاینده‌رود را احیا نمی‌کند

ایسنا/اصفهان نماینده اصفهان و عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: انتقال آب از دریا به جاری شدن آب در زاینده‌رود کمک نمی‌کند، هرچند که از اضافه برداشت‌ها تا حد زیادی جلوگیری می‌کند.

حامد یزدیان در گفت‌وگو با ایسنا درباره لزوم احیای زاینده‌رود و پروژه انتقال ۷۰ میلیون مترمکعب آب از خلیج فارس به فلات مرکزی اظهار کرد: آنچه که در سال‌های گذشته اتفاق افتاده و شهر اصفهان را زجر می‌دهد، خشکی زاینده‌رود است. در این سال‌ها مطالبات و حقابه کشاورزان و حقابه‌های زیست محیطی را نتوانستیم ادا کنیم که این مشکلات منجر به خشکی زاینده‌رود شده است. دلیل عمده آن هم این است که در کل حوضه آبریز و مناطق بالادست اضافه برداشت رخ می‌دهد که این اضافه برداشت‌ها و افزایش مصرف آبِ شرب منجر به خشکی زاینده‌رود شده است.

وی افزود: برای حل این مشکل باید منابع جدیدی را تأمین کنیم و مصارف را بتوانیم کاهش دهیم. پروژه‌هایی برای تأمین آب تعریف شده که یکی از این پروژه‌ها به این معنا است که صنایع اصفهان دیگر نتوانند از حوضه آبریز زاینده‌رود آب برداشت کنند، انتقال آب از دریا است که البته این پروژه در مقایسه با آب‌های بین حوضه‌ای نسبتاً گران‌تر است. اما تصمیم استان اصفهان بر این بود برای اینکه استان از این اتهام مبرا شود تصمیم گرفته شد که تأمین آب صنایع از دریا صورت بگیرد. 

نماینده مردم اصفهان در مجلس ادامه داد: پروژه انتقال آب صنایع از دریا آغاز شده است و قرار بر این بوده که سالانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب را از دریای عمان شیرین‌سازی شود و بعد به اصفهان برسد. آنچه که این چند روز مورد بحث بوده و قرار است مورد بهره‌برداری قرار گیرد، فاز اول این پروژه است؛ این طرح دو قسمت دارد از دریای عمان تا سیرجان و از سیرجان تا اصفهان. فازِ سیرجان تا اصفهان انجام شده و ۸۰۰ کیلومتر لوله‌گذاری و کامل شده است، اما هنوز منبع آب آن از دریای عمان تأمین نشده است و به‌صورت موقت قرار شده از آبی که استان یزد و کرمان از خلیج فارس عبور می‌دهند به سیرجان موقتاً ۷۰ میلیون مترمکعب در سال خریداری شود تا آب پروژه تأمین شده باشد.

یزدیان گفت: اگر بخواهد همین فازِطرح دیده شود، مسلماً نه‌تنها به احیای زاینده‌رود کمکی نمی‌کند، بلکه فقط یک کار اقتصادی برای کسانی است که آب را از خلیج فارس به سیرجان آورده‌اند و این آب را باید از آنان بخریم. این طرح اصفهان را به یک استان دیگر وابسته می‌کند و هزینه خیلی زیادی باید صرف خرید آب کنیم که خرید ۷۰ میلیون مترمکعب آب به شکل سالانه به هیچ وجه به صرفه نیست، چراکه همین مقدار آب از اصفهان رایگان به یزد می‌رود در صورتی که هر سال باید نزدیک ۲۰ همت آب از یزد برای اصفهان خریداری کنیم.

وی افزود: بنای استان اصفهان باید این باشد که با کمک صنایع، فاز دوم طرح را اجرا کند و سفر سال گذشته شهید رئیسی نیز برای شروع فاز دوم بود که پیشرفت‌هایی هم داشته و مطالبه همه باید این باشد که فاز دوم باید کامل شود، گرچه اگر خط فاز دوم هم اجرا و ۲۰۰ میلیون آب منتقل شود، برداشت‌های کل صنایع استان از حوضه آبریز زاینده‌رود را محدود می‌کنیم. آب‌هایی که اکنون توسط صنایع برداشت می‌شود آب‌های زیرزمینی است که مخاطرات جدی را برای استان مانند فرونشست ایجاد کرده است.

این عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: انتقال آب از دریا خیلی به جاری شدن آب در زاینده‌رود کمک نمی‌کند، هرچند که از اضافه برداشت‌ها تا حد زیادی جلوگیری می‌کند، اما اینکه با افتتاح این طرح توقع داشته باشیم آب در زاینده‌رود جاری شود، چنین اتفاقی نخواهد افتاد. در سال‌های اخیر نزدیک به ۵۰۰ میلیون مترمکعب در بالادست زاینده‌رود آب برای توسعه باغات بادام و هلو برداشت شده است که هیچ یک از این باغات حقابه هم ندارند. پس یکی از راهکارهای مهم برای احیای زاینده‌رود، کنترل اضافه برداشت‌های بالادست است و هرقدر این آب‌ها را بتوانیم مدیریت و کنترل کنیم، زاینده‌رود جاری خواهد شد.

یزدیان ادامه داد: عزم جدی مدیریت استان بر این است که آب منطقه‌ای و شرکت آب و فاضلاب، آبی به صنایع بزرگ نفروشند. وزارت نیرو باید در کنترل برداشت‌ها نظارت کند. دو پروژه تأمین آب داریم که اگر این پروژه‌ها رخ دهد می‌توانیم به احیای زاینده‌رود امیدوار باشیم؛ یکی بحث انتقال آب «ماندگان» از جنوب استان و اتمام پروژه کوهرنگِ ۳ است که اگر این دو پروژه وارد مدار بهره‌برداری شود می‌توانیم امیدوار باشیم که آب به شکل دائمی در رودخانه زاینده‌رود جاری شود.

دیدگاه / پاسخ