حالت شب
  • Tuesday, 01 July 2025
تشکیل صندوق‌های خُرد زنان سمیرم، الگوی توانمندسازی زنان عشایر کشور

تشکیل صندوق‌های خُرد زنان سمیرم، الگوی توانمندسازی زنان عشایر کشور

اصفهان-ایرنا- اصفهان-ایرنا- توانمندسازی زنان عشایر سمیرم با راه‌اندازی صندوق‌های خُرد و ارائه آموزش‌های مهارتی، به الگویی موفق در اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار در سطح استان اصفهان و حتی کشور تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، با گذشت حدود ۶ سال از راه‌اندازی صندوق‌های خُرد زنان عشایر شهرستان سمیرم، این طرح توانسته است با جلب مشارکت فعال این قشر در حوزه تولید و اقتصاد، گام‌ مؤثری در تقویت معیشت خانوار عشایر و حفظ سبک زندگی سنتی بردارد.

رئیس اداره امور عشایر سمیرم بر این باور است که فعالیت‌ موفق این زنان در زمینه‌ گیاهان دارویی، صنایع‌ دستی، دامپروری و کشاورزی، نه‌تنها در سطح استان اصفهان، بلکه در سطح ملی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

علی رحیمی روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: صندوق‌های خُرد بانوان عشایر سمیرم با هدایت هیات‌ مدیره‌ متشکل از خود زنان و با نظارت اداره امور عشایر در زمینه‌هایی مثل تولید لبنیات، کشت گیاهان دارویی، صنایع‌ دستی و راه‌اندازی گلخانه‌ها فعالیت می‌کنند و اکنون با داشتن ۵۰ تا ۶۰ عضو در حال گسترش هستند.

وی با اشاره به نقش پررنگ زنان عشایر در اقتصاد خانواده افزود: زنان عضو این صندوق‌ها با بهره‌گیری از دوره‌های آموزشی، محصولات متنوعی تولید می‌کنند اما یکی از چالش‌های جدی آنان، بازاریابی است که می‌کوشیم با حضور فعال آنان در نمایشگاه‌های محلی، استانی، ملی و نوروزگاه‌های عشایری، این مشکل را برطرف کنیم.

ارتقاء صندوق‌های زنان عشایر سمیرم به تعاونی‌های فراگیر ملی

وقتی توانمندسازی اقتصادی زنان عشایر سمیرم با راه‌اندازی صندوق‌های خُرد، ارائه آموزش‌های تخصصی و حمایت‌ بین‌بخشی به الگویی موفق در سطح ملی تبدیل شد و شش صندوق فعال زنان این منطقه به شرکت تعاونی عشایری فراگیر ملی ارتقا یافت، جهاد کشاورزی این شهرستان نیز با همکاری اداره امور عشایر و بخشداری «وردشت»، دوره مهارتی کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی ویژه زنان عشایر و اعضای شوراهای این بخش را برگزار کرد.

بر همین اساس، زنان سختکوش عشایر روش‌های کشت گیاهان دارویی سازگار با اقلیم منطقه از جمله «آنغوزه»، «کرفس»، «کاپاریس»، «زرین‌گیاه»، «پنیرک»، «سیاهدانه» و «زیره» را آموزش دیدند.

هرچند این آموزش‌ها با هدف افزایش بهره‌وری، توسعه مشاغل خانگی و کاهش وابستگی اقتصادی خانواده‌های عشایر انجام شده است اما پیش از این، مدیرکل امور بانوان سازمان امور عشایر کشور هم در بازدید از سیاه چادرهای عشایر سمیرم و بررسی عملکرد صندوق‌های خُرد زنان عشایر در بخش‌های وردشت، پادنا و مرکزی این دیار گفته بود: فعالیت‌ اقتصادی زنان عشایر این خطه قابل الگوسازی در سایر مناطق عشایری کشور است.

فریده موسوی با اشاره به تبدیل شدن صندوق‌های فعال زنان عشایر سمیرم به شرکت تعاونی عشایری فراگیر ملی ابراز امیدواری کرد که این تجربه با تداوم حمایت‌ها و گسترش آموزش‌ها، به دیگر استان‌ها نیز تسری یابد.

وی همچنین حمایت از فعالیت‌های نوین زنان عشایر را که در راستای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و عدالت‌محور انجام می‌شود، ضروری دانسته است.

این در حالیست که رئیس اداره امور عشایر سمیرم معتقد است که سطح بالای مشارکت اقتصادی و اجتماعی زنان عشایر سمیرم، بدون پشتیبانی‌های اداری و برنامه‌ریزی منسجم، مُحقق نمی‌شد.

اما مولفه قابل ملاحظه این است که اکنون تجربه زنان عشایر سمیرم در مسیر توانمندسازی اقتصادی، نه‌تنها می‌تواند یک الگو برای زنان مناطق عشایری کشور باشد، بلکه فعالیت‌های اقتصادی آنها همراه با آموزش و حمایت هدفمند سازمان امور عشایر قادر است علاوه بر توسعه و پایداری جامعه عشایری راهی برای موفقیت صندوق‌های خُرد محسوب شود.

به گزارش ایرنا، شمار عشایر استان اصفهان بالغ بر ۶۰ هزار نفر در قالب ۱۱ هزار خانوار است که حدود ۲۵ هزار نفرشان از ایل بزرگ قشقایی از بوشهر، فارس و کهگیلویه و بویراحمد رهسپار شهرستان‌های سمیرم، دهاقان و شهرضا در جنوب استان می‌شوند و در قالب بیش از پنج هزار و ۲۰۰ خانوار، هر سال با ۶۰۰ هزار راس دام سبک به مراتع سمیرم کوچ و از ۴۵۵ هزار هکتار مرتع به مدت پنج ماه بهره‌برداری می‌کنند.

شهرستان کوهستانی سمیرم در جنوب استان اصفهان قرار دارد و هر سال میزبان کوچ بهاره چهار طایفه «دره شوری»، «عمله»، «فارسیمدان» و «شش بلوکی» از ایل بزرگ عشایر قشقایی است که فصل گرما را در مراتع سمیرم سپری کرده و پاییز به مناطق قشلاقی بازمی‌گردند.

دیدگاه / پاسخ